לא רציונלי ולא נורא


לא רציונלי אבל לא נורא 
דן אריאלי 
כלכלה התנהגותית 


למה בונוסים שמנים עשויים דווקא לפגוע בתפקוד של מנהלים בכירים?
למי נתרום יותר — לילדה אחת במצוקה או לניצולים רבים של רעש אדמה?
מה מניע אותנו לבזבז זמן וכסף, ואפילו לקחת סיכון, רק כדי לנקום במישהו, והאם זה משתלם?
למה הסיכוי שנמצא בן זוג מתאים באתרי היכרויות נמוך מאוד?
מדוע יש הבדל עצום בין מה שאנחנו חושבים שגורם לנו אושר ובין מה שבאמת גורם לנו אושר?

לאחר שחשף בפנינו את הכוחות הסמויים שגורמים לנו לקבל החלטות לא נבונות ולחזור שוב ושוב על אותן טעויות, הכלכלן ההתנהגותי דן אריאלי מרגיע אותנו — אנחנו לא רציונליים, אבל זה לא נורא. יכולת השיפוט שלנו אולי מושפעת מציפיות, מרגשות ומנורמות חברתיות, אך יש לכך גם יתרונות רבים בחיי היומיום — הן בעבודה והן בבית. לפעמים הנטיות האי־רציונליות שלנו הן ממש ברכה, מפני שהן מסייעות לנו, למשל, להסתגל לסביבה חדשה, לבטוח באנשים ואפילו לאהוב את ילדינו.

באמצעות מחקרים מפתיעים, שלל ניסויים מקוריים וסיפורים אישיים מעניינים, אריאלי מגלה מה מלמדים משחקי לגו על ההנאה במקום העבודה, איך זה שהוראות הרכבה מבלבלות דווקא עוזרות, מה עדיף — עיסוי קצר שנקטע או עיסוי ארוך ורצוף, ומה אפשר להסיק מסירת קאנו על חיי האהבה שלנו. לא רציונלי אבל לא נורא הוא ספר מעשיר, מענג ומחכים, ספוג בהומור עצמי, המסביר כיצד להשתמש בדפוסי החשיבה המוטים שלנו לטובתנו ולשפר את הדרך שבה אנחנו עובדים, יוצרים ומנהלים את חיינו.

רגע, רגע, רגע. מה זה כלכלה התנהגותית? נשמע כמו כלכלה. אני לא מבין בנושאים האלו. 
יש שם תמונה של ראש. זה בטח מחקר על מדעי המוח. משעמם. 

אז ממש ממש לא. אני כותבת כדי לספר לכל איש ואישה - ובכלל זה נער ונערה -  שהספר לא רציונלי אבל לא נורא הוא יצירה נגישה לכל קורא. 

ישנם שני מסרים פשוטים לספר: 
1. אנחנו לא תמיד פועלים ברציונליות (ואולי לעתים קרובות יותר ממה שנדמה לנו)
2. זה לא בהכרח רע. 

אני משרתת לצד אנשים שהתורה שלהם הוא לחיות על פי הגיון וחכמה.  גם אני תופסת את עצמי ככזו. לכן, מסריו של דן אריאלי, ובמיוחד השני, מאירים ואף מהפכניים. דוגמאות כמו אהבה, למשל, חזקים במיוחד.

אך כמו שאתם ודאי כבר מרגישים, יש משהו ממש אינטואיטיבי וברור בדבריי שלעיל. אז מה יש ללא רציונלי ולא נורא לחדש לי?

אז ראשית, את המסרים המורכבים יותר אני לא אספוילר לכם ;) שנית, אני חושבת שהוא לוקח את הרעיונות הפשוטים הללו ומראה לכל אחת מאיתנו איפה בדיוק זה מתבטא, ומעודד אותך לחשוב על זה עוד. שלישית, הוא מנסה להצביע על המקור להתנהגות הלא רציונליות, מה שמאפשר לנו לזהות את זה בעצמינו ולעשות עם זה משהו, ולא רק להיות פשוט מודעים לזה בדיעבד. 

אני מאמינה שככל שאנחנו מודעים לעצמינו יותר, אנחנו נהיים אנשים טובים יותר. תחשבו על כל מי שאי פעם פגע בכם או שאתם תופסים אותו כבן-אדם רע או אנוכי. האם הוא או היא תופסים עצמם כרעים? קרוב לוודאי שלא. נכון שלא היה מזיק להם קצת מודעות עצמית?

ומכאן בעיני היופי והחשיבות בז׳נר הזה של ספרי מחשבה על האדם והתנהגותו. ברור לנו שאחרים לא מודעים לעצמם, אבל אני? אני ממש סבבה. אז כן, אתם ממש סבבה. אבל ספריו של דן אריאלי (ואחרים) שמים אותנו על דרך המלך להתקדמות במגוון התחומים בחיינו, ובמודעות שמאפשרת לנו לחיות על פי הערכים שלנו באמת. 

אני חושבת שזהו ספר שיכול להתאים במיוחד לבני מכינות וש״שים, שם לראשונה אני נחשפתי לתוכן הזה. בתקופה זו בחייו של צעיר, בה הוא בוחר מרצונו ללמוד, לחשוב ולהשתפר, יש מוכנות והכלה בנפש לקחת את הדברים הלאה. 

זכיתי לשמוע הרצאה שלו שבוע שעבר, וכשהוא הפנה את השאלות שלו כלפינו, נאלצתי באמת להפנים את הרעיונות. וכשאתם באים לקרוא - תעשו הפסקה אחרי כל פרק, תשאל את עצמך איפה מסקנות הניסוי האלו פוגשות אותך בחייך.
  


תגובות

רשומות פופולריות